Pages

Saturday, 13 April 2013

Kaitan coklat dengan daya ingatan

Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam Journal of Experimental Biology, terdapat bahan kimia (flavonoids) dalam biji koko yang boleh memberi kesan terhadap tahap ingatan kita. Saintis dari Hotchkiss Brain Insitute di Calgary mengatakan flavonoid yang mempunyai ikatan (-)-epicatechin (atau epi ringkasnya) mempunyai kesan kepada pembentukan memori jangka panjang.

Epi yang terdapat dalam biji koko, teh hijau, beri biru, dan wain merah, adalah fitokimia berasaskan tumbuhan yang dapat dikaitkan dengan ingatan dan prestasi neural (neural performance) yang terdapat dalam otak kita.

Gambar oleh Katie Napper

Penyelidikan dari banyak makmal telah mendapati bahawa epi boleh memainkan peranan dalam pertumbuhan semula neuron dan membantu melindungi beberapa jenis kematian neuron. Malah, menurut kajian terbaru 2012, ia dapat meningkatkan daya ingatan jangka panjang.

Kesimpulannya, coklat dan lain-lain makanan yang kaya dengan epi boleh memberi ingatan anda rangsangan. Tapi jangan lupa juga untuk melakukan aktiviti-aktiviti lain yang boleh menjana tahap ingatan kita seperti bermain permainan minda (contoh: sudoku, word puzzle, dll).

No comments:

Post a Comment